"Yhteiset asiat lähellä sydäntä"

Veikko Vauhkonen

Oikeustiede, 2. vuosikurssi
Joensuun kampus
 

Miksi halusit opiskelemaan alaasi?

Halusin tietää, miten asioiden tulisi mennä niin sanotusti "kirjan mukaan", miten viranomaisten tulisi toimia ja muutenkin yksityisten ihmisten. Kun sanotaan, että "ei sen tarvitse olla niin justiinsa", niin minua kiinnostaa, miten se olisi sitten justiinsa. Oikeustieteellinen antaa erinomaiset valmiudet yhteiskuntamme toiminnan ymmärtämiseen ja sen aktiivisena osana toimimiseen. Opiskellessa ei tarvitse lyödä lukkoon sitä, mitä aikoo työelämässä tehdä, sillä mahdollisuuksia on laajasti.

Mitä opiskelupaikan saaminen vaati?

Motivaatiota ja ahkeraa opiskelua. Paikan saamiseen ei vaadita ihmettä, joskaan koetta "kokeilemalla" ei tule sisään pääsemään. Sitoutumista ja panostusta lukemiseen tarvitaan sen ajan, kun pääsykoekirjat ovat saatavilla.

Mitä vinkkejä antaisit alasi opintoja harkitseville? Kenelle suosittelet alaasi?

Jos yhteiskunnallisuus, oikeudelliset kysymykset tai juristiammatit kiinnostavat, niin hae! Oikeustieteelliset opinnot antavat näihin erinomaisen pohjan. Luennoilla käsiteltävän oikeusjärjestyksen kautta tulet ymmärtämään yhteiskunnan toimintaa ja rakenteita sekä ottamaan huomioon oikeudelliset seikat toiminnassasi. Jos se oma juttu ei ole kovin varma, niin oikiksesta voi työllistyä todella monen tyyppisiin tehtäviin!

Millaiset muistot jäivät opiskelun aloittamisesta?

Jännitti ja oli vähän hukassa. Ekaan tenttiin tuli luettua kauhealla paineella, ja myöhemmin olen oppinut oman tapani opiskella. Itsenäisen työskentelyn määrä vähän yllätti, sillä aika pitkälti omasta oppimisesta huolehditaan itse kurssimateriaalia lukemalla.

Millaista pääaineesi opiskelu on?

Mielenkiintoista ja vaihtelevaa! Mielenkiintoinen aihe vie mennessään, ja silloin kirjaa lukee omasta tahdosta. Välillä joutuu taas lukemaan hampaat irvessä. Opetustavat vaihtelevat kursseittain: joillain kursseilla on viikkotehtäviä, joillain ryhmätöitä ja joillain tentti. Luennot ovat pääsääntöisesti vapaaehtoisia, ja vapaus opiskelussa on jotain, mistä todella pidän. Omatoimista lukemista voi suorittaa myös iltaisin, jos päivällä on muuta menoa tai junassa matkalla kotiin. Opinnot mahdollistavat opintojen ohessa työskentelyn tai etäopiskelun hyvin.

Mikä on antoisinta ja rankinta opinnoissasi?

Antoisinta on se, kun oppii ymmärtämään uutta ja huomaa tietävänsä asioita, joista todella on hyötyä tässä yhteiskunnassa. Lisäksi uusien ihmisten tapaaminen ja verkostoituminen on antoisaa! Rankinta on ehkä itsensä motivoiminen ja itsekuri opiskeluun silloin, kun tuntuu siltä, ettei oikeasti jaksa.

Millaisia mahdollisuuksia opinnoissasi on kansainvälistymiseen?

Joensuun kampuksella on paljon vaihtareita, ja oikeustieteen laitos kannustaa kovasti vaihtoon lähtemiseen. UEFilla on yhteistyökohteita ympäri maailmaa, joihin vaihtoon lähtemistä tuetaan opetushenkilökunnan osalta. Lisäksi Joensuussa on oikeustieteen opiskelijoille ELSA ry:n eli Euroopan laajuisesti alan opiskelijoita yhdistävän yhdistyksen paikallisyhdistys, joka järjestää aktiivisesti kansainvälistä toimintaa.

Oletko mukana ainejärjestösi tai ylioppilaskunnan toiminnassa? Jos, niin miksi se kannattaa?

Kyllä olen, sillä vaikuttaminen ja yhteiset asiat ovat olleet lähellä sydäntä pienestä pitäen. Ainejärjestö on hieno paikka verkostoitua ja vaikuttaa niin yliopistossa kuin oikkariyhteisössäkin. Ainejärjestössä toimiminen kehittää todella paljon myös ryhmä- ja yhteistyötaitoja, eikä siitäkään ole haittaa työelämässä.

Millaiset puitteet Itä-Suomen yliopisto tarjoaa opiskelulle?

Opiskelutilat ovat hyvät ja kampusalue mukava. En todellakaan valita!

Millainen Joensuu on opiskelu- ja harrastuskaupunkina?

Joensuu kaupunkina yllätti todella positiivisesti, kun tänne tuli. Kaupunki on tosi aktiivinen. Aina jossain tapahtuu jotain, ja mahdollisuuksia harrastaa on paljon. Yliopisto sijaitsee aivan Mehtimäen liikuntakeskusten vieressä, ja uuden Sykettä-yliopistoliikunnan myötä ei sohvalla paljoa pääse makoilemaan.

Saatko opintojen aikana tuntumaa työelämään?

Kyllä saan. Ainejärjestö järjestää paljon vierailuja yrityksiin, sekä muun muassa viime keväänä case-harjoituskilpailun yhteistyössä paikallisen asianajotoimiston kanssa. Lisäksi alamme yritykset palkkaavat opiskelijoita mielellään harjoittelu- ja kesätyöpaikkoihin jo opintojen aikana, joten tuntumaa varmasti tulee. Työelämää varten täällä opiskellaan.

Millaiset työnäkymät alallasi on?

Lakimiesten työllisyystilanne on tällä hetkellä hyvä, työttömyysasteemme on eräs pienimmistä. Pääkaupunkiseudun lisäksi työpaikkoja löytyy kyllä muualtakin Suomesta. Perinteisten juristiammattien lisäksi työllistyä voi muun muassa julkishallintoon, eduskuntaan, asiantuntija-organisaatioon, kolmannelle sektorille, yrittäjäksi tai vaikka poliisiin!

Mikä on unelmatyösi?

En vielä tiedä, mutta sellainen, jossa pääsen tekemään yhteiskunnallisesti merkittävää ja hyvää työtä. Esimerkiksi syyttäjän, lainvalmistelijan tai tuomarin tehtävän kiinnostavat, joskin asianajajan työ on myös vaihtoehto!

Missä näet itsesi 10 vuoden päästä?

Töissä alalla, josta pidän, mahdollisesti esimiesasemassa ja jollain paikkakunnalla aloilleen asettuneena. Kenties aktiivisesti politiikassa myös.

Paras hetkesi UEFissa?

Vaikeaksi pelotellussa yleishallinto-oikeuden tentissä menestyminen ekalla kerralla.