"Olen 14-vuotiaasta saakka halunnut äidinkielen opettajaksi"

SARI SOTTI

Suomen kieli, viides vuosikurssi
Joensuun kampus

Miksi halusit opiskella juuri suomen kieltä?

Suomen kielen lisäksi opiskelen sivuaineina kirjallisuutta ja aineenopettajan pedagogisia opintoja. Halusin opiskella kyseisiä aineita, koska olen 14-vuotiaasta saakka halunnut äidinkielen opettajaksi.

Mitä opiskelupaikan saaminen vaati?

Opiskelupaikan saaminen vaati menestystä pääsykokeissa; myös ylioppilaskirjotusten arvosanoilla ja etenkin äidinkielestä saadulla arvosanalla oli merkitystä opiskelupaikan saannissa.

Millaista on opiskella suomea?

Alan opiskelu on monipuolista: on niin luentokursseja, verkkokursseja kuin kirjatenttejäkin. Pedagogisten opintojen puolella ison osan muodostavat opetusharjoittelut, joita on yhteensä neljä.

Kiinnostavinta ja rankinta opinnoissa?

Kiinnostavinta opinnoissa: opetusharjoittelut, koska niissä pääsee näkemään oman tulevan työn luonteen konkreettisimmillaan. Rankinta: kirjatentit, joihin täytyy lukea todella paljon kirjallisuutta.

Kenelle ala sopii?

Ala sopii kaikille suomen kielestä ja kirjallisuudesta kiinnostuneille. Opettajaksi ei ole pakko suuntautua.

Unelmatyösi? Millaiset työnäkymät ovat?

Unelmatyöni on äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettaja. Opettajien työllisyysnäkymät ovat hyvät. Opintojen aikana saa tuntumaa töihin opetusharjoitteluiden ja mahdollisten sijaisuuksien muodossa.

Mitä vinkkejä tai terveisiä antaisit alan opintoja harkitseville?

Alaa voi tulla opiskelemaan, vaikka kiinnostaisi vain joko suomen kieli tai kirjallisuus. Samalla pääsykokeella saa opiskeluoikeuden kuitenkin molempiin aineisiin. Vain siinä tapauksessa, jos haluaa opettajaksi, on opiskeltava sekä kirjallisuutta että suomen kieltä.

Millaiset puitteet yliopisto tarjoaa opiskelulle?

Yliopisto tarjoaa hyvät puitteet opiskelulle. Plussaa on, että viime aikoina tietokoneiden määrää on lisätty, ja atk-tiloja on eri puolilla kampusta.

Oletko mukana ainejärjestön tai ylioppilaskunnan toiminnassa?

Olen entinen ainejärjestöaktiivi. Kuuluin kaksi vuotta suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelijoiden ainejärjestö Täky ry:n hallitukseen ja yhden vuoden aineenopettajaopiskelijoiden ainejärjestö Joraus ry:n hallitukseen. Vastuullani olivat molemmissa hallituksissa koulutuspoliittiset asiat. Ainejärjestötoiminnasta saa uusia kokemuksia ja tutustuu kivoihin ihmisiin!

Millainen Joensuu on opiskelu- ja harrastuskaupunkina?

Joensuu on opiskelukaupunkina sopivan kokoinen. Opiskelijatapahtumia on runsaasti, ja harrastusmahdollisuudet ovat nekin mielestäni monipuoliset etenkin liikunnan osalta.

Jos UEF olisi sää, se olisi kaunis ja monivärinen sateenkaari taivaalla!