"Sosiologeilla riittää aina uutta ihmeteltävää"

SAILA RÖNKKÖ

Sosiologia, 4. vuosikurssi
Joensuun kampus

 

Miksi halusit opiskella juuri sosiologiaa?

Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnan tapahtumista ja siitä, miksi tapahtuu niin kuin tapahtuu – miksi ihmiset toimivat niin kuin toimivat, ja millaiset mekanismit toimintaa säätelevät.

 

Mitä opiskelupaikan saaminen vaati?

Pitkäjännitteisyyttä, ruutuvihkoa ja paljon irtolyijyä.
 

Millaista on opiskella sosiologiaa?

Kiehtovaa! Koska maailma ei tule koskaan valmiiksi, riittää sosiologeilla aina uutta ihmeteltävää.
 

Kiinnostavinta ja rankinta opinnoissa?

Kiinnostavinta ovat perinteiset luentokurssit sekä vierailijaluennot ja seminaarit, joihin opiskelijana pääsee osallistumaan. Rankinta on silloin, kun kalenteri on tupaten täynnä – sosiologia vie helposti mennessään!
 

Kenelle sosiologia sopii?

Jokaiselle, joka on utelias yhteiskuntaa ja sen ilmiöitä kohtaan.
 

Unelmatyösi? Millaiset työnäkymät sosiologeilla on ja saako opintojen aikana tuntumaa töihin?

Tutkinto yhteiskuntatieteistä antaa valmiuksia hyvin monenlaisiin työtehtäviin. Kaiken kaikkiaan toivon, että pääsen tekemään työtä, jolla on merkitystä – olipa se sitten tutkijana tai tiedottajana.
 

Mitä vinkkejä tai terveisiä antaisit alan opintoja harkitseville?

Rohkaisen hakemaan reippaasti! Alassa parasta on se, että omat mielenkiinnon kohteet pystyy ottamaan kurssivalinnoissa sekä opinnäytetöissä huomioon. Harjoitustyönä olen hengaillut skeittihallissa havainnoimassa hallin käyttäjien välistä vuorovaikutusta ja pohtinut luentopäiväkirjassa Kim Kardashianin henkilöbrändiä.
 

Millaiset puitteet yliopisto tarjoaa opiskelulle?

Yliopistossa parasta on akateeminen vapaus: opintonsa saa suunnitella ja aikatauluttaa omannäköisiksi. Yksin ei kuitenkaan jää. Apua on tarjolla amanuenssista atk-tukihenkilöihin.
 

Oletko mukana ainejärjestön tai ylioppilaskunnan toiminnassa? Jos, niin miksi se kannattaa?

Välillisesti. Kirjoitan ylioppilaslehti Uljaaseen. Lehden avustajana parasta on jatkuva uuden oppiminen ja mielenkiintoisten ihmisten tapaaminen.
 

Millainen Joensuu on opiskelu- ja harrastuskaupunkina?

Joensuussa riittää tekemistä, sillä se on vireä tapahtuma- ja kulttuurikaupunki. Joensuussa on myös vahva katutanssikulttuuri, mikä näkyy tapahtumina ja workshoppeina.

Jos UEF olisi sää, se olisi kaunis elokuinen päivä, kun aurinko vielä lämmittää, mutta puiden lehtien kellastuvat sävyt kertovat, että jotain uutta on alkamassa.