"Valmistun suoraan unelma-ammattiini"

OLLI SIIROLA

Hammaslääketiede, 2. vuosikurssi
Kuopion kampus

Miksi halusit opiskella juuri hammaslääketiedettä? Olen halunnut hammaslääkäriksi 14-vuotiaasta asti. Pääsin tuolloin yläasteen ensimmäisellä TET-jaksolla seuraamaan hammaslääkärin työtä muutaman päivän ajan, jonka jälkeen muita todellisia vaihtoehtoja opintojen suhteen ei enää ollut. Haluan tehdä töitä käsilläni, nähdä työni jäljen ja sen tuoman avun ihmiselle.

Mitä opiskelupaikan saaminen vaati? Pääsin sisään toisella hakukerrallani. Ensimmäiseen hakuuni luin silloisen Galenoksen kerran – no, se ei riittänyt. Toisella kerralla aloitin lukiofysiikan, kemian ja biologian lukemisen tammikuussa, ja luin noin 4–5 tuntia arkipäivisin, silloisten opintojeni ohella. Vältin stressiä, pidin viikonloput vapaana ja liikuin niin paljon kuin ehdin. Hakijoita on paljon, joten opiskelupaikan saaminen vaatii määrätietoisen työn, mutta itsensä loppuun polttaminen lukemalla kellon ympäri ei ole tarpeellista.

Millaista on opiskella hammaslääketiedettä? Ensimmäiset vuodet opiskellaan lähinnä teoriaa, mutta pieniä makupaloja käytännöstä harjoitusten muodossa saa aina välillä. Ihmiskehossa on paljon ymmärrettävää ja opittavaa, tieto ei lopu kesken. Hinku kolmantena vuotena alkavaan klinikkavaiheeseen alkaa kuitenkin olla jo kova.

Kiinnostavinta ja rankinta opinnoissa? Ihmiselimistö on monimutkainen, sen toiminnan ymmärtäminen on palkitsevaa, mutta myös rankkaa. 

Kenelle hammaslääketiede sopii? Ihmisille, jotka haluavat yhdistää terveydenhuollon asiantuntemuksen tarkkaan käsityöhön sosiaalisessa ympäristössä. 

Unelmatyösi? Olen onnellisessa asemassa opiskellessani koulutusohjelmassa, josta valmistun suoraan unelma-ammattiini. Valmistumisen jälkeen taitojaan voi toki vielä syventää erikoistumalla, mutta sen aika on valmistumisen jälkeen. Onneksi, sillä tällä hetkellä en todellakaan osaisi valita kiinnostavista suuntauksista, vaan niihin täytyy päästä tutustumaan tarkemmin ensin.

Millaiset työnäkymät hammaslääkäreillä on ja saako opintojen aikana tuntumaa töihin? Työtilanne on hyvä, ja opinnot varsinkin klinikkavaiheessa ovat lähellä työelämän toimintaa. Neljännen opiskeluvuoden jälkeen on mahdollista työskennellä kandina oikeissa työtehtävissä. Lisäksi koulutuksen viimeinen puoli vuotta kuluu syventävässä käytännön harjoittelussa terveyskeskuksissa.

Mitä vinkkejä tai terveisiä antaisit alan opintoja harkitseville?

1. Luo itsellesi unelma. "Minusta tulee hammaslääkäri" 2. Mahdollista unelmasi toteutuminen. Lue määrätietoisesti, mutta muista rentoutua. Älä eristäydy, muista sosiaalinen elämä. 3. Saavu Kuopioon ja toteuta unelmasi.

Millaiset puitteet yliopisto tarjoaa opiskelulle? Hammaslääketieteen opiskelun puitteet Kuopiossa ovat huippuluokkaa. Kampus on tiivis lyhyine etäisyyksineen, klinikkasali on uusi ja laitteet moderneja.

Oletko mukana ainejärjestötoiminnassa? Jos, niin miksi se kannattaa? Lähdin mukaan ainejärjestötoimintaan heti ensimmäisenä syksynäni. Minut valittiin ainejärjestömme Dentinan isännäksi, pesti jossa olen hallituksen jäsen, järjestän tapahtumia, vaalin perinteitä ja edustan järjestöämme esimerkiksi vuosijuhlilla. Ainejärjestötoiminta vie välillä aikaa, mutta olen kokenut sen ehdottomasti sen arvoisena. Parhaana puolena on tutustuminen uusiin ihmisiin, kuten oman alan vanhempiin opiskelijoihin, muiden ainejärjestöjen aktiiveihin, sekä myös tuleviin kollegoihin ympäri Suomen. Ystäviä ja kontakteja, joita arvostan nyt ja tulevaisuudessa.

Millainen Kuopio on opiskelu- ja harrastuskaupunkina? Kuopio on kompaktin kokoinen kaupunki, jossa kaikki on pyöräilyetäisyydellä. Opiskelijoita on paljon ja opiskelijaelämää enemmän kuin tarpeeksi. Harrastusmahdollisuudet ovat hyvät, lenkille suoraan luontoon pääsee lähes mistä vain, myös keskustasta. Kuopio-halli, lukuisat ulkojääkentät ja hyvät hiihtoladut liikuttavat opiskelijaa talvisin. Tahkon laskettelurinteisiin on alle tunnin matka. 

Jos UEF olisi sää, olisi se tyyni ilta, aurinko pilvettömältä taivaalta Savilahden rannalla.