Lääketiedettä luennoilta käytäntöön

NIINA AIRAKSINEN

Lääketiede, 2. vuosikurssi
Kuopion kampus


Miksi halusit opiskella juuri lääketiedettä? Ihminen ja biologia on kiinnostanut pienestä saakka. Nautin ihmisten kanssa työskentelystä ja haluan päästä ammattiin, jossa voin auttaa ihmisiä – tehdä työtä, jolla on merkitys. Toivon työltäni myös tietynlaista haasteellisuutta, joka motivoi kehittämään itseä jatkuvasti.

Mitä opiskelupaikan saaminen vaati? Toki lukemattomia tunteja opiskelua, mutta lopulta kaikki tuntui olevan vain kiinni kylmistä hermoista ja itseluottamuksesta. Pääsykoe mittaa paljon myös suorituskykyä painetilanteessa. Hakua edeltäviin opintoihin kannattaa keskittyä jo lukiossa, jotta on hyvä pohja jota lähteä syventämään.

Millaista on opiskella lääketiedettä? Lääketieteen opiskelu Kuopiossa on sopivan käytännönläheistä, mutta silti perusteellista. Luentoja on paljon, mutta tietenkin harkat ovat kivoimpia, kun pääsee tekemään ihan käytännön juttuja, kuten tutustumaan anatomiaan ihan livenä tai opettelemaan verinäytteen ottoa kurssikaverilta.

Kiinnostavinta ja rankinta opinnoissa? Kiinnostavimpia ovat olleet anatomian, alkionkehitysopin ja yleisfysiologian kurssit. On myös mielettömän motivoivaa oppia koulussa joka päivä jotain uutta siitä, miten hienosäädelty kokonaisuus ihminen oikeasti on. Rankinta on ulkoa opettelu, mitä esimerkiksi anatomiassa on vain pakko sietää.

Kenelle lääketieteen opiskelu ja lääkärin ammatti sopii? Omasta mielestäni tärkeintä on aito kiinnostus alaan ja ihmisten auttamiseen. Henkistä kapasiteettia tullaan vaatimaan niin opiskeluissa kuin työssäkin, joten heikkohermoisimmille en suosittele.

Unelmatyösi? Tällä hetkellä unelmalta tuntuu melkein minkälainen tahansa lääkärin työ, mutta tietysti olisi hienoa olla vaikkapa kirurgi tai lastenlääkäri.

Millaiset työnäkymät alalla on ja saako opintojen aikana tuntumaa töihin? Työnäkymät ovat hyvät, etenkin jos on valmis lähtemään töihin vähän syrjäisemmillekin paikkakunnille. Kuopiossa opintojen aikana tutustutaan lääkärin työhön monelta kantilta ja ensimmäisen kerran terveyskeskukseen päästään jo parin kuukauden opintojen jälkeen.

Mitä terveisiä lähettäisit lääketieteen opintoja harkitseville? Usko unelmiisi ja ole valmis tekemään töitä niiden eteen! Itseä aidosti kiinnostavan alan opiskelu on todella palkitsevaa eikä tunnu pakolliselta puurtamiselta, vaikka kestääkin kuusi vuotta.

Millaiset puitteet yliopisto tarjoaa opiskelulle? Mielestäni Itä-Suomen yliopisto tarjoaa erinomaiset puitteet opiskelulle. Opetus on laadukasta, harjoituksia on riittävästi ja opetustilat ovat toimivia.

Oletko mukana ainejärjestön toiminnassa? Jos, niin miksi se kannattaa? Olen mukana ainejärjestön toiminnassa ainakin välillisesti, sillä olen oman vuosikurssini emäntä. Yhdessä isännän kanssa hoidamme siis kurssilaisten asioita ja järjestämme tapahtumia ja juhlia. Kannattaa ehdottomasti, sillä sitä kautta tutustuu paljon ihmisiin ja verkostoituu hyvin tulevaa työelämää ajatellen. Se tarjoaa myös kivaa vastapainoa opiskelulle.

Millainen Kuopio on opiskelu- ja harrastuskaupunkina? Opiskelijaelämä näkyy Kuopiossa paljon, onhan täällä ihan valtavan suuri prosenttiosuus asukkaista opiskelijoita. Harrastusmahdollisuudet ovat hyvät, etenkin lenkkimaastot ovat hienot ja talviurheilupuitteet kohdillaan. Opiskelijoiden suuri määrä näkyy myös hyvänä harrastustarjontana opiskelijoille.

Jos UEF olisi musiikkikappale, mikä se olisi? UEF voisi olla Elastisen Naurava kulkuri: Ennakko-odotukset ylittävä, positiivinen ja hyväntuulinen kokemus, innovatiivinen ja moderni versio yliopistosta.