"Farmasia ei ole pelkkää asiakaspalvelua"

MINTTU HOLLMING

Farmasia, 3. vuosikurssi
Kuopion kampus


Miksi halusit opiskella juuri farmasiaa?
Farmasia ei totta puhuen käynyt minulla mielessäkään lukioaikoina, vaan pyrin lääkikseen. Varavaihtoehtojen ja erinäisten kiemuroiden kautta päädyin kuitenkin tutkailemaan mitä haluan, eikä lääkis tuntunutkaan enää kiinnostavalta. Luin opintoesitteitä ja nettisivuja, kunnes törmäsin farmasiaan, joka syvällisemmän tutustumisen jälkeen olikin se ala jota olin etsinyt: terveystieteitä, tutkimusta ja laajat työmahdollisuudet!

Mitä opiskelupaikan saaminen vaati?
Tiesin samantien haluavani lukea proviisoriksi asti, joten panostin pääsykokeisiin. Pääsykokeissa testataan kemian ja ihmisen fysiologian osaamista. Proviisoriksi ei ole helppo päästä, joten panostin paljon pääsykoekirjan opiskeluun, ja se palkitsi! Pääsin ensi yrityksellä sisään! Suurempi kynnys minulle tulikin vasta hyväksymiskirjeen mukana, Satakunnan tyttö lähtee Savoon! Pelkäsin tarvitsevani tulkin luennoille...

Millaista on opiskella farmasiaa?
Minulla on nyt menossa 3. vuoteni farmasian opintojen parissa, eli viimeistelen farmaseutin tutkintoani. Aiempieni opintojeni myötä saan nopeutettua valmistumistani, joten käyn nyt myös proviisorivaiheen kursseja. Farmasian opinnoissa parasta on opintojen monipuolisuus ja käytännönläheisyys.

Kiinnostavinta ja rankinta opinnoissa?
Jokaisella kurssilla oppii jotain täysin uutta, esimerkiksi lääkkeiden valmistusta, niiden vaikutuksia elimistössä ja yhteisvaikutuksia. Aiemmin opittua syvennetään jatkuvasti. Haastavinta opinnoissa on paine, tiettyjen kurssin suorittamatta jättäminen estää pääsyn seuraaville. Toisaalta tämä motivoi panostamaan ja pysymään aikatauluissa.

Kenelle ala sopii?
Ala sopii luonnontieteistä kiinnostuneille, ahkerille ja tarkoille ihmisille. Farmasia ei ole pelkkää asiakaspalvelua niin kuin usein luullaan, vaan se on tärkeä osa terveydenhuoltoketjua. 

Unelmatyösi? Millaiset työnäkymät alalla on ja saako opintojen aikana tuntumaa töihin?
Ennen unelmatyöni oli teollisuudessa tai tutkimuksessa. Opintoni ovat kuitenkin avanneet silmiäni, sillä farmasian työmahdollisuudet ovat melkein rajattomat avoapteekista sairaalaan ja viranomaistehtäviin. Töitä tältä alalta löytyy! Jo opintoihin kuuluu pakollisia palkallisia apteekkiharjoitteluja, joissa pääsee tutustumaan työelämään.

Mitä terveisiä lähettäisit opintoja harkitseville?
Jos farmasia kiinnostaa, kehotan ottamaan selvää alasta, se on paljon enemmän kuin miltä se pinta puolisesti näyttää!

Millaiset puitteet yliopisto tarjoaa opiskelulle?
Itä-Suomen yliopisto tarjoaa mahtavat puitteet farmasian opintoihin, opetus on laadukasta ja Kuopion kampus on täynnä elämää. 

Oletko mukana ainejärjestötoiminnassa? Jos, niin miksi se kannattaa? 
Farmasisteilla on aktiivinen ainejärjestö, Fortis ry, jonka toiminnassa itsekin olen mukana. Aktiivisuus opiskeluaikana antaa huomattavasti tärkeää kokemusta järjestötoiminnasta, sekä vuorovaikutus- ja organisointitaitoja. Järjestöt järjestävät tapahtumia, koulutuksia, vaikuttavat opiskelijoita koskevissa kysymyksissä ja tuovat väriä opiskelujen pariin.

Millainen Kuopio on opiskelu- ja harrastuskaupunkina?
Olen kotoisin Raumalta, Satakunnasta, enkä koskaan kuvitellutkaan päätyväni opiskelemaan Kuopioon. Kuopio on kuitenkin valloittanut minut elävyydellään, kaupunki elää ja kehittyy jatkuvasti. Kuitenkin luonto on aina lähellä. Harrastusmahdollisuuksia löytyy yliopiston kerhoista, aktiivisista urheiluseuroista ja laajasta kulttuuritarjonnasta.

Jos UEF olisi väri, se olisi taivaansininen, sillä tällä koulutustarjonnalla vain taivas on rajana!