"Unelmoin työstä lasten parissa"

Louhi Porvari

Sosiaalitieteet, 2. vuosikurssi

Kuopion kampus

 

Miksi halusit opiskelemaan alaasi?

Sosiaalitieteet ovat mielestäni mielenkiintoisia, ja niitä lukemalla saa laajan sekä monipuolisen kuvan yhteiskunnan toiminnasta sekä yksilön vuorovaikutuksesta muiden kanssa. Parasta on se, että ensin voi lukea kaikkia kolmea vaihtoehtoa eli sosiologiaa, sosiaalipsykologiaa ja sosiaalipedagogiikkaa ennen kuin valitsee pääaineensa.

Mitä opiskelupaikan saaminen vaati?

Pääsin opiskelemaan avoimen yliopiston kautta suoritettuani sosiaalipsykologian perusopinnot. Se vaatii siis joko ahkeraa lukemista pääsykokeisiin tai ahkeraa opiskelua alan parissa muualla.

Mitä vinkkejä antaisit alasi opintoja harkitseville? Kenelle suosittelet alaasi?

Sosiaalitieteet sopivat erilaisille ihmisille, sillä työtehtävien kenttä on hyvin laaja. Vinkkinä voin sanoa, että jos olet kiinnostunut alasta, niin lue ja tule paikalle pääsykokeisiin. Ja jos ei heti onnistu, niin voi suorittaa opintoja avoimen yliopiston puolella ja hakea sen väylän kautta. Jos sinua on lukio-opinnoissa kiinnostanut esimerkiksi psykologia ja yhteiskuntaoppi, sosiaalitieteet yhdistävät hyvin nämä kaksi alaa. Itse halusin aiemmin opiskelemaan psykologiaa, mutta tänne päästyäni totesin, että tämä on kyllä ehdottomasti se minun juttu!

Millaiset muistot jäivät opiskelun aloittamisesta?

Aluksi voi tuntua hankalalta, kun tulee paljon uutta tietoa eikä tiedä, mistä pitäisi aloittaa. Kirkkaimpana minulle jäi kuitenkin mieleen uusiin ihmisiin ja uuteen kaupunkiin tutustuminen. Ja pian kaikki tuntuikin jo ihan tutulta.

Millaista alasi opiskelu on?

Sosiaalitieteiden opiskelu on monipuolista. On luentoja, esseitä, ryhmätöitä ja verkossa suoritettavia tehtäviä. Opiskelu on aika erilaista kuin lukiossa. Esimerkiksi "koulua" on paljon vähemmän, mikä tekee aikatauluista paljon vapaampia.

Mikä on antoisinta ja rankinta opinnoissasi?

Antoisinta opinnoissa on, että saa tietoa monenlaisista asioista, varsinkin kun sivuaineena voi lukea lähes mitä vain. Tämä tekee opiskelusta vielä monipuolisempaa, ja on mukavaa, kun saa keskittyä sellaisiin aineisiin, joista itse on kiinnostunut. Rankinta on se, että itsenäistä työskentelyä on paljon. Pitää siis itse päättää, milloin mitäkin tekee ja pysyä omissa aikatauluissa. Toisaalta tämä tekee elämästä vapaampaa. Välillä voi viettää pitkiäkin aikoja kotona, jos niin haluaa.

Millaisia mahdollisuuksia opinnoissasi on kansainvälistymiseen?

Opinnoissani on mahdollista lähteä vaihtoon niin kandidaatti- kuin maisterivaiheessakin. Lisäksi kampuksella on vaihto-opiskelijoita, joiden kanssa voi viettää vapaa-aikaa tai vaikka ryhtyä kv-tuutoriksi.

Oletko mukana ainejärjestösi tai ylioppilaskunnan toiminnassa?

Kuulun ainejärjestööni, ja vaikka en olekaan hallituksessa, koen silti olevani osa suurta perhettä. Ainejärjestöni Socius ry järjestää paljon tapahtumia ja illanistujaisia, joihin olen osallistunut ja ollut välillä myös mukana järjestelyissä. Ainejärjestön avulla saa helposti kavereita ja erilaiset tapahtumat helpottavat kotiutumista uuteen kaupunkiin. Jos vain innostusta löytyy, niin hallitustoiminta on mielestäni hyödyllistä myös tulevaisuuden kannalta.

Millaiset puitteet Itä-Suomen yliopisto tarjoaa opiskelulle?

Itä-Suomen yliopisto on sopivan kokoinen, sillä se on jaettu tiiviisiin kampusalueisiin. Täällä on helppoa tutustua muihin opiskelijoihin ja kynnys kysyä asioista henkilökunnalta on matala, koska väkeä ei ole niin paljoa. Itsenäistä opiskelua varten on erilaisia tiloja, joissa voi tehdä opintoja rauhassa. Vapaa sivuaineoikeus on yksi parhaimmista asioista, ja tiedekunnat tekevät yhteistyötä, joten kursseja voi hyvin tehdä myös oman alan ulkopuolelta.

Millainen Kuopio on opiskelu- ja harrastuskaupunkina?

Kuopio on sopivan kokoinen kaupunki, jossa on helppo liikkua. Kampusalueella on ihanat maisemat, sillä se sijaitsee Savilahden rannalla mutta silti kävelymatkan päässä keskustasta. Meillä on ammattikorkeakoulun kanssa yhteinen Sykettä-liikuntapalvelu, mikä tarkoittaa, että lajivaihtoehtoja on todella paljon, ja tunneilla voi käydä niin yliopistolla, ammattikorkeakoululla kuin yksityisten yritysten tiloissa opiskelijahintaan! 

Saatko opintojen aikana tuntumaa työelämään?

Kursseilla puhutaan paljon työelämästä ja käydään läpi vaihtoehtoisia työtehtäviä esimerkkien avulla. Lisäksi on mahdollista osallistua urasuunnitteluryhmiin, joissa käydään läpi omia työllisyysmahdollisuuksia. Harjoittelujaksot ovat myös mahdollisia opintojen aikana ja omalla alallani SYY eli Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat ry on järjestänyt työelämävierailuja.

Millaiset työnäkymät alallasi on?

Alallani on hyvät työnäkymät. Se, ettei opintojen avulla valmistu vain yhteen ammattiin, vaan meistä tulee asiantuntijoita, jotka voivat työskennellä erilaisissa tehtävissä, on hyvä asia. Nykypäivänä työtehtävät voivat olla hyvin monialaisia, jolloin laajasta tietämyksestä on hyötyä.  

Mikä on unelmatyösi?

Tällä hetkellä unelmoin työstä, jossa voisin toimia lasten parissa tai heidän edukseen jollain tapaa.

Missä näet itsesi 10 vuoden päästä?

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri, ja teen oman alani töitä jossakin päin Suomea.

Paras hetkesi UEFissa?

Paras hetki oli se, kun sain hyväksymiskirjeen ja pääsin opiskelemaan, sillä siitä kaikki alkoi. Sitten on vielä mainittava se, kun sai ensimmäisen kerran haalarit jalkaan. Sitä oli niin odotettu!