"Hammaslääkärin ammatissa yhdistyy kaikki mitä voin toivoa"

Katriina Härkönen

Hammaslääketiede, 2. vuosikurssi
Kuopion kampus


Miksi halusit opiskelemaan juuri hammaslääketiedettä?

Halusin opiskelemaan juuri hammaslääketiedettä, koska hammaslääkärin ammatissa yhdistyy kaikki ne asiat, joita työltäni voin toivoa. Hammaslääkärit ovat tavallaan suun alueen erikoislääkäreitä, jotka tietävät kuinka suuri merkitys suun alueen sairauksilla tai vaikka purennan virheillä voi olla koko ihmisen hyvinvointiin. Sen lisäksi, että hammaslääkärinä pääsen työskentelemään tiiviisti ihmisten parissa, saan tehdä myös tarkkoja kädentaitoja vaativia toimenpiteitä. 

Mitä opiskelupaikan saaminen vaati?

Opiskelupaikan saaminen vaatii ensin paljon tahtoa ja motivaatiota valmistautua pääsykokeeseen. Itse olin siinä mielessä hyvässä asemassa, että olin koko lukioaikani panostanut juuri fysiikan, kemian ja biologian kursseihin, joiden osaamista vaadittiin pääsykokeessa. Vahva laskurutiini on avain pääsykokeessa menestymiseen, mutta yhtä tärkeää on myös oma jaksaminen, joten sosiaalista elämää ei pidä unohtaa edes pääsykokeeseen lukiessa. 

Mitä vinkkejä antaisit alasi opintoja harkitseville? Kenelle suosittelet alaa?

Hammaslääketieteen opinnot ja hammaslääkärin ammatti sopivat ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita monipuolisen, ihmisläheisen ja käsillä tehtävän työn lisäksi oppimaan ihmiselimistön toiminnasta kokonaisuutena. Pääsykokeeseen valmistautuessa kannattaa selvittää itselleen tavoitteen lisäksi myös syyt, miksi haluaa juuri hammaslääkikseen, ja kirjoittaa ne vaikka paperille ylös. Tämä motivoi kummasti myös niinä hetkinä, kun ne mekaniikan laskut eivät vain meinaa onnistua. 

Millaiset muistot jäivät opiskelun aloittamisesta?

Opiskelujen aloittaminen oli todella jännittävää, koska edessä oli muutto omaan kotiin ja ennestään tuntemattomaan kaupunkiin. Opiskeluelämä alkoi kuitenkin heti tuntua omalta, kun pääsi yliopiston meininkeihin mukaan ja tutustumaan muihin opiskelijoihin. Muistan myös ensimmäisen vuoden edetessä innostuneeni koko ajan vain enemmän hammaslääketieteen opinnoista, kun saimme vähän enemmän käsitystä tulevasta ammatistamme. 

Millaista alasi opiskelu on?

Hammaslääketieteen opinnot koostuvat prekliinisestä ja kliinisestä vaiheesta. Preklinikka tarkoittaa kahta ensimmäistä opiskeluvuotta, joka koostuu lähinnä teoriaopinnoista luento- ja harjoitustyökurssien muodossa esimerkiksi biokemian, anatomian ja fysiologian alalla. Kolmantena vuonna alkavassa kliinisessä vaiheessa siirrytään sitten opetusklinikan puolelle, jossa ensin puolen vuoden ajan harjoitellaan oikeita toimenpiteitä ja sitten keväällä päästään oikeisiin potilastöihin. 

Mikä on antoisinta ja rankinta opinnoissasi?

Ihmiselimistön ja sen tarkoin säädellyn toiminnan yksityiskohtainen opiskelu on toisinaan haastavaa. Antoisinta opiskelussa on kuitenkin se, kun pääsee kurkistamaan tulevaan ammattiin käytännössä esimerkiksi tutustumiskäynneillä tai opetusklinikassa avustaessa. Silloin muistaa taas, mitä varten sitä täällä opiskelikaan. 

Millaisia mahdollisuuksia opinnoissasi on kansainvälistymiseen?

Opiskelijavaihtoon ja ulkomailla opiskeluun UEF tarjoaa lukuisia eri vaihtoehtoja ja kohdemaitakin on ympäri maailmaa. Kansainvälistyminen on mahdollista myös omassa opiskelukaupungissa esimerkiksi kv-tuutoroinnin kautta. Kv-tuutorina pääsee auttamaan ja tutustuttamaan ulkomaalaisia opiskelijoita UEFin toimintaan ja opiskelijaelämään. 

Oletko mukana ainejärjestösi tai ylioppilaskunnan toiminnassa? Jos, niin miksi se kannattaa?

Olen ainejärjestöni toiminnassa mukana vain aktiivisesti tapahtumiin osallistuvana osapuolena. Ainejärjestömme Dentina järjestää kaikenlaisia tapahtumia vapun vietosta vuosijuhliin, jotka ovat loistavia tilaisuuksia tutustua uusiin ihmisiin ja viettää aikaa yhdessä. 

Millaiset puitteet Itä-Suomen yliopisto tarjoaa opiskelulle?

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus sijaitsee Kallaveden rannalla, kaikki yliopiston tilat tiiviisti yhdessä paikassa. Kuopiossa sijaitsee myös moderni hammaslääketieteen opetusklinikka, joka tarjoaa meille hammaslääketieteen opiskelijoille uudenaikaisen ja tehokkaan opiskeluympäristön. 

Millainen Kuopio on opiskelu- ja harrastuskaupunkina?

Kuopio on opiskelu- ja harrastuskaupunkina todella toimiva ja monipuolinen lyhyine välimatkoineen. Yliopiston kampus sijaitsee kävelymatkan päässä Kuopion keskustasta ja opiskelijaelämä näkyy ja kuuluu myös kaupungin katukuvassa erilaisten opiskelijatapahtumien muodossa. Keskustasta pääsee kätevästi myös ulkoilemaan Puijon lenkkipoluille, eikä Tahkon laskettelurinteisiinkään ole kuin alle tunnin ajomatka. 

Saatko opintojen aikana tuntumaa työelämään?

Heti ensimmäisenä opiskeluvuotena hammaslääketieteen opiskelijat pääsevät tutustumaan hammaslääkärin työhön käytännössä tutustumiskäynneillä terveyskeskuksiin ja yksityisille hammaslääkärin vastaanotoille. Halukkaat pääsevät pian myös avustamaan kliinisen vaiheen opiskelijoita yliopiston opetusklinikassa. 

Millaiset työnäkymät alallasi on?

Hammaslääkärin työnäkymät ovat hyvät. 

Mikä on unelmatyösi?

Ei liene epäselvää, että hammaslääkärin työ on unelmatyöni. Todennäköisesti haluan vielä erikoistua johonkin tiettyyn hammaslääketieteen alaan, mutten vielä osaa sanoa mihin tai että työskentelisinkö mieluiten julkisella vai yksityisellä puolella. 

Missä näet itsesi 10 vuoden päästä?

10 vuoden päästä on valmistumisestani kulunut jo muutama vuosi, ja olen ehtinyt nähdä ja kokea jo jonkin verran työelämässäni. Silloin minulla on varmaankin jo suunnitelma mahdollisesta erikoistumisestani ja siitä, miten voisin edetä urallani itselleni mielekkäimmällä tavalla. 

Paras hetkesi UEFissa?

Parhaat hetkeni UEFissa liittyvät varmaankin klinikassa avustamiseen, kun olen päässyt näkemään monenlaisia potilaita ja oppimaan uusia taitoja sekä kokenut olevani osa toimivaa työyhteisöä.