"Opiskelijoille tarjotaan toimivia työkaluja työelämään"

JOHANNA BEHM

Kauppatiede, 3. vuosikurssi
Kuopion kampus
 

Miksi halusit opiskella juuri kauppatiedettä?

Halusin valmistua alalta, joka tarjoaisi pääsyn työympäristöön, joka antaa mahdollisuuksia kokeilla omia rajoja ja rohkeutta. Ekonomilta vaaditaan ammattitaidon lisäksi myös sosiaalisia taitoja ja päättäväisyyttä. Suomi on talousrakenteeltaan vientivetoinen maa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että mahdollisuutemme pitää yllä suomalaisten hyvinvointia riippuu pitkälti vientikaupan menestyksestä. Pidetään siis peukkuja meidän pelottomille myyntinaisille ja myyntimiehille!
 

Mitä opiskelupaikan saaminen vaati?

Hyvä ylioppilastodistus helpottaa sisäänpääsyä. Toisaalta pelkillä pääsykoepisteilläkin voi saada opiskelupaikan, mutta se vaatii huomattavasti parempaa menestystä pääsykokeissa. Oma ylioppilastodistukseni ei ollut erityisen hyvä, mutta luin puoli vuotta sinnikkäästi useita tunteja päivittäin ja puurtamiseni palkittiin opiskelupaikalla. Jos ammattikorkeassa on suorittanut kandidaatin tutkintoa vastaavan tutkinnon, voi pyrkiä suoraan maisterivaiheen opiskelijaksi.
 

Millaista kauppatieteiden opiskelu on?

Ensimmäinen vuosi oli suhteellisen helppo. Odotin paljon kivisempää alkua. Opinnot vaikeutuvat sopivaa tahtia, ja koska kursseissa on paljon valinnanvaraa, kukin voi opiskella itseään kiinnostavia aiheita. Kauppatieteilijöille on myös tarjolla runsaasti hyviä sivuainekokonaisuuksia, kuten oikeustieteitä, psykologiaa, kieliä ja terveystieteitä. Sivuaineopinnoilla voi räätälöidä tutkintonsa yksilölliseksi.
 

Kiinnostavinta ja rankinta opinnoissa?

Jotkut kurssit ovat hieman työläämpiä tai haastavia, mutta työmäärään tottuu. Kauppatieteiden opinnot ovat mielestäni hyvin käytännönläheisiä ja opiskelijoille tarjotaan kursseilla toimivia työkaluja työelämää varten. Itse jännitin esiintymistä opintojeni alussa, mutta koska esiintymistä harjoitellaan runsaasti oman alan kursseilla ja kielikursseilla, jännitys muuttuu nopeasti innostukseksi. Myös ainejärjestötoiminta on auttanut nitistämään ramppikuumeen. Nykyisin nautin esiintymisestä.
 

Kenelle ala sopii?

Ekonomilta vaaditaan teknisen osaamisen lisäksi sosiaalisia taitoja ja kykyä hahmottaa ilmiöitä ja asioita useasta näkökulmasta. Kaupallisella alalla vaaditaan jatkuvaa osaamisen kehittämistä sekä rohkeutta kokeilla uusia asioita. Tarvitaan myös selkärankaa, jotta voi seisoa päättäväisesti omien mielipiteiden takana. Ala sopii henkilölle, joka haluaa haastaa itseään jatkuvasti ja tehdä työtä, jolla on merkitystä.
 

Unelmatyösi?

Itse haaveilen oman yrityksen perustamisesta.
 

Millaiset työnäkymät alalla on ja saako opintojen aikana tuntumaa töihin?

Ekonomille löytyy aina töitä. Alan työttömyysaste on Suomessa alhainen ja suomalaisella kaupallisella osaamisella on kysyntää myös ulkomailla, esimerkiksi Aasiassa ja Piilaaksossa. Luennoillamme käy jatkuvasti yritysvierailijoita ja suosittelen opiskelijoille lämpimästi myös oman ainejärjestön järjestämiä yritysvierailuita. Verrattuna ammattikorkeakouluun opinnoissa näkyy kuitenkin enemmän tieteellisyys. Opiskelu yliopistossa on hyvin itsenäistä, mikä tarkoittaa sitä, että jokainen on itse vastuussa omien opintojensa etenemisestä. Mielestäni itsenäinen työskentely valmentaa hyvin työelämää varten.
 

Mitä vinkkejä tai terveisiä antaisit alan opintoja harkitseville?

Käyt tutustumassa kauppatieteiden opintoihin tiedekunnan sivuilla http://www.uef.fi/fi/kauppatieteet ja valmistaudu huolella pääsykokeisiin.
 

Millaiset puitteet yliopisto tarjoaa opiskelulle?

Opiskelutiloja ja tietokoneita on hyvin tarjolla. Lisäksi meillä on käytössämme kolmen kampuksen kirjastot ja tietotekniikkapalvelut toimivat mielestäni erinomaisen hyvin. Viihtyisiä taukopaikkoja löytyy aivan kirjaston ja oppimiskeskuksen lähettyviltä. Suosikki taukopaikkani on ylioppilaskunnan kahvila Canthialla.
 

Oletko mukana ainejärjestön tai ylioppilaskunnan toiminnassa? Miksi se kannattaa?

Olen ollut ensimmäisestä opiskeluvuodesta alkaen mukana kauppatieteilijöiden ainejärjestö Preemio ry:n toiminnassa ja myös ylioppilaskunnan toiminnassa. Järjestötoiminta tuo mukanaan paljon unohtumattomia kokemuksia ja ihmisiä. Se kehittää organisointitaitojen ja oma-aloitteisuuden lisäksi myös yksilön henkisiä ominaisuuksia. En ole katunut hetkeäkään järjestötoimintaan liittymistä.
 

Millainen Kuopio on opiskelu- ja harrastuskaupunkina?

Muutin Kuopioon Espoosta. Ilokseni huomasin, että harrastaminen on täällä huomattavasti edullisempaa. Ylioppilaskuntakin tukee opiskelijoiden liikkumista ja esimerkiksi puolen vuoden kuntosali- ja ryhmäliikuntajäsenyys maksaa vain 25 euroa. Kuopio on urheilukaupunki, ja täältä löytyy paljon tasokkaita urheiluseuroja. Jos treenaa aktiivisesti jotain lajia, voi todennäköisesti jatkaa harjoittelua Kuopiossa.
 

Jos UEF olisi biisi, mikä biisi se olisi? Mielestäni UEF olisi Aviciin Wake me up, sillä biisistä tulee mieleen eksynyt tunne, jota koin abi-vuonna ja tunnelma opiskeluiden alettua. Löysin uskomattoman paljon kaltaisiani ihmisiä täältä yliopistosta ja nautin yhteenkuuluvuuden tunteesta ja koen löytäneeni oman paikkani. Opiskeluaika on elämän parasta aikaa!