"Matematiikka antaa paljon haasteita ja onnistumisen tunteita"

JENNA HYVÄRINEN

Matematiikan aineenopettajan ja luokanopettajan koulutus, 2. vuosikurssi
Joensuun kampus
 

Miksi halusit opiskella matematiikan opettajaksi?
Lukiossa ajattelin, että haen luokanopettajaksi tai erityisluokanopettajaksi. Pidin kuitenkin tosi paljon matematiikasta, tykkäsin tehdä tehtäviä ja onnistumisen tunne motivoi. Huomasin UEF:in hakuoppaassa linjan, jossa opiskellaan matematiikan, fysiikan tai kemian aineenopettajaksi ja samalla on mahdollista saada luokanopettajan pätevyys.

Matematiikka yliopistossa kuulosti todella hurjalta. Mietin paljon, olisiko minusta opiskelemaan matematiikkaa pääaineena. Kysyin lukion opolta, voisinko pärjätä ja hänen mielestään minun kannatti ehdottomasti hakea. Niinpä pyrin tänne, mutta myös luokanopettajaksi ja erityisopettajaksi, koska se oli ollut alkuperäinen suunnitelmani. Lopulta en edes lukenut muihin pääsykokeisiin, koska tiesin, että haluan opiskella matematiikkaa.
 

Mitä opiskelupaikan saaminen vaati?
Kun kirjoitin pitkästä matematiikasta ylioppilaskirjoituksissa tarpeeksi hyvän arvosanan, pääsin suoraan opiskelemaan matematiikkaa. Jotta pääsin luokanopettajalinjalle, kävin soveltuvuuskokeissa eli haastattelussa ja ryhmätehtävässä. Soveltuvuuskoetta varten piti kirjoittaa lyhyt esittely itsestään ja motivaatiosta opiskella.
 

Millaista on opiskella matematiikan opettajaksi?
Opiskelu on todella monipuolista, sillä opiskelemme niin matematiikkaa ja fysiikkaa kuin kasvatustieteitä.

Matematiikka antaa paljon haasteita ja onnistumisen tunteita, kun ratkoo tehtäviä. Kasvatustieteen opintojaksot ovat hyvin erilaisia kuin matematiikka, mikä tuo kiinnostavaa vaihtelua. Aluksi oli haastavaa, koska jokaisella luennoitsijalla on erilainen tyyli opettaa, mutta siihen tottui nopeasti.
 

Kiinnostavinta ja rankinta opinnoissa?
Kiinnostavinta on ehdottomasti monipuolinen näkökulma, joka syntyy, kun aiheita käsitellään laajasti. Rankinta on aikataulutus, sillä joskus tärkeitä luentoja menee päällekkäin ja pitää valita, mihin osallistuu.
 

Kenelle matematiikka sopii?
Pitää tykätä matematiikan tehtävistä. Kotitehtäviä eli laskareita tulee viikoittain ja niiden tekemiseen kannattaa varata aikaa.

Ala soveltuu monenlaisille ihmisille, sillä matematiikassa voi suuntautua opettajaksi tai tutkijaksi. Työtehtäviä on paljon erilaisia niin opettajille kuin tutkijoille.  Työ voi olla vaikkapa oppikirjojen kehittämistä, matemaattista tutkimusta tai opetuksen asiantuntijana työskentelyä.
 

Unelmatyösi?
En ole vielä päättänyt, haluanko tehdä töitä aineenopettajana vai luokanopettajana. Molempia toivon pääseväni kokeilemaan valmistumisen jälkeen.
 

Saako opintojen aikana tuntumaa töihin?
Harjoittelut, joita on neljä, antavat hyvän kuvan opettajan työstä.
 

Millaiset työnäkymät matematiikan alalla on?
Työnäkymät ovat todella hyvät. Tällä koulutuksella töitä saa helposti, koska pätevistä opettajista on puute ja iso osa matematiikan opettajista eläköityy lähitulevaisuudessa.
 

Mitä terveisiä lähettäisit matematiikan opintoja harkitseville?
Jos tykkäät laskea matikan tai fysiikan tehtäviä, niin tämä on oikea paikka!


Millaiset puitteet yliopisto tarjoaa opiskelulle?
Itse- ja ryhmäopiskelutiloja on paljon. Samoin tietokonetiloja on paljon ja tulostusmahdollisuus löytyy. Olen ollut tyytyväinen.
 

Millainen Joensuu on opiskelu- ja harrastuskaupunkina?
Bussiyhteydet ovat toimivat ja Joensuun kampus on ihan keskustan vieressä, joten etäisyydet ovat lyhyet. Keskustassa löytyy kaikki tarvittavat palvelut, joten autoa ei tarvitse.

Joensuussa on todella paljon harrastusmahdollisuuksia. Melkein mitä vain lajia voi harrastaa ja täällä on myös kilpaurheiluvalmennusta. Uusia lajeja rantautuu Joensuuhun jatkuvasti.
 

Jos UEF olisi sana, mikä se olisi?
Se olisi ilmasto, koska UEF:issa on niin paljon valinnanvaraa ja mahdollisuuksia. Sivuaineena voi opiskella lähes mitä vaan, joten kokonaisuudet voi rakentaa omien mielenkiinnon kohteiden ja tavoitteiden mukaan. Jokaiselle löytyy jotakin.