"Jos eläinlajitentit, morfologian harjoitukset ja suolla kahlaaminen kuulostavat houkuttelevilta, niin tervetuloa!

JANETTE LÖF

Biologia, 2. vuosikurssi
Joensuun kampus
 

Miksi halusit opiskella biologiaa?
Olen aina ollut kiinnostunut luonnosta ja lukiossa kiinnostuin myös geeni- ja solututkimuksesta. Päiväkoti-ikäisenä sanoin, että minusta tulee isona lepidopterologi eli perhostieteilijä. Kai sekin olisi nyt mahdollista!
 

Mitä opiskelupaikan saaminen vaati?
Lukion biologian tunneilla keskityin ja tein muistiinpanoja. Luin sopivasti vapaa-ajalla, joten koeviikoille ei kasaantunut liikaa paineita, vaan jäi aikaan syventää tietoja. Ylioppilaskirjoituksissa kirjoitin yhteensä seitsemän ainetta ja sain E:n biologiasta.

Ennen pääsykoetta lukion tiedot olivat hyvin muistissa, sillä kirjoitin biologian keväällä. Biologian pääsykokeisiin kertasin vielä keskeisiä asioita. Lisäksi katsoin vanhoja pääsykoetehtäviä ja mietin niihin vastauksia. Samalla opin vielä sellaista, mitä ei lukiossa käsitelty.
 

Millaista on opiskella biologiaa?
Mielenkiintoista. Ensimmäinen vuosi oli antoisa, sillä saimme kokeilla vähän kaikkea ja opimme perusteita monipuolisen alan eri alueilta.

Toisena vuonna tulikin sitten vaikea valinta, kun piti päättää itse mitä haluaa opiskella. Nyt minulla on biokemia sivuaineena, sillä se antaa hyvät mahdollisuudet mihin tahansa laboratoriotyöskentelyyn. Lisäksi kokeilen monitieteisiä ympäristöopintoja, joihin sisältyy muun muassa ympäristöpolitiikkaa ja -terveyttä.
 

Kiinnostavinta ja rankinta opinnoissa?
Kiinnostavinta ovat olleet muun muassa eläinfysiologian, genetiikan ja mikrobiologian labraharjoitukset, tutustuminen tutkimusryhmään ja kenttäkurssit luonnossa. Saa siis tehdä muutakin kuin istua luokassa.

Tällä hetkellä rankinta on opetella kemian perusteita, sillä kaikki tulee minulle uutena. Laskukaavat vaativat työstämistä.
 

Kenelle biologia sopii?
Biologian opiskelijoiden ainejärjestöön kuuluu monenlaista porukkaa, onhan alakin monipuolinen. Yhteistä on avoimuus ja yleinen kiinnostus maailmaan. Voit valmistua joko biologiksi tai biologian opettajaksi. Tutkijan ja opettajan työ poikkeaa luonteeltaan toisistaan, mutta kummassakin halutaan edistää biologian tietämystä.
 

Unelmatyösi?
Olisi hienoa olla mukana tutkimusryhmässä, joka löytäisi merkittävän ratkaisun jonkin sairauden syntymiseen tai sen parantamiseen. Haluaisin myös päästä vaikuttamaan ihmisten ympäristösuhteeseen.


Millaiset työnäkymät biologian alalla on?
Uutisissa on ollut kohua siitä, kuinka luonnontieteellisten alojen tohtorit jäävät työttömiksi. Tutkijana voi sinnikkyydellä ja taidolla pärjätä hyvinkin, mutta vakituista työtä voi olla vaikea löytää. Opettajille löytyy vakituisia töitä, mutta niistä on käsittääkseni kova kilpailu.
 

Saako opintojen aikana tuntumaa töihin?
Opintojen aikana tarjotaan hyvin mahdollisuuksia tutustua oikeaan tutkimukseen. Itse olin ensimmäisenä vuonna tutustumassa ryhmään, joka tutkii mitokondrio-DNA:han liittyviä sairauksia. Opin parissa viikossa paljon tekemällä itse ja kyselemällä paljon.
 

Mitä vinkkejä tai terveisiä antaisit biologian opintoja harkitseville?
Jos vähänkään kiinnostaa, kannattaa kokeilla yliopisto-opintoja ja opiskelijaelämää. Melko varmasti kiinnostus kasvaa. Jos eläinlajitentit, morfologian harjoitukset ja suolla kahlaaminen kuulostavat houkuttelevilta, niin tervetuloa! Itse siis pidän niistä oikeasti.

Pääsykokeita varten kannattaa opetella vastaustekniikkaa. Vastaa vain siihen mitä kysytään ja jätä turhat sivuseikat ja epävarmat asiat pois.
 

Millaiset puitteet yliopisto tarjoaa opiskelulle?
Yliopisto tarjoaa paljon mahdollisuuksia valita mieluisia kursseja ja sivuaineita sekä hyvät tilat opiskelulle. Joensuun kampuksella on kattava Carelia-kirjasto, josta voi lainata muun muassa tenttikirjoja ja opiskella tietokoneella tai lukusalissa. 

Opiskelu on omaehtoista. Itse käyn luennoilla aina kun mahdollista, mutta joskus saattaa kuitenkin tulla päällekkäisyyksiä tai muita menoja. Onneksi luentodiat ovat saatavilla myös verkossa. Pyrin lukemaan tenttikirjoja ehtimisen mukaan. Kaikilla on vähintäänkin tavoitteena päästä tentistä läpi, kukin omalla tavallaan.
 

Oletko mukana ainejärjestön tai ylioppilaskunnan toiminnassa?
En varsinaisesti, mutta olen uusien opiskelijoiden tutor tänä vuonna.
 

Millainen Joensuu on opiskelu- ja harrastuskaupunkina?
Joensuussa kaikki on kätevässä paketissa. Yliopisto, keskusta, joki, urheilualueet sekä luontomaisemat ovat kaikki kilometrin säteellä. Keskustasta löytyy kaikki tarvittava apteekista keilahalliin.

Joensuu on oikea biologin unelmakaupunki, sillä hienoja ulkoilupaikkoja kuten Kuhasalo ja Noljakan lintutorni on pyöräilymatkan päässä. Niin kulttuurin kuin liikunnan harrastusmahdollisuuksia löytyy moneen lähtöön.
 

Jos UEF olisi väri, mikä se olisi?
Värikäs syksyn ruska. Pidän syksystä ja silloin alkaa uusi lukukausi. Yliopistomme on myös punatiilinen ja kotoisa.