"Tärkeintä on, että pystyy kohtaamaan ihmisen pelkäämättä ja ennakkoluulottomasti"

HANNA PARVIAINEN

Ohjauksen koulutus, kolmas vuosikurssi
Joensuun kampus


Miksi halusit opiskella juuri tätä alaa?

Tiesin aina, että työ ihmisten parissa on se mitä haluan. Ohjauksen koulutuksessa kiehtoi sen monipuolisuus ja mahdollisuudet. Ohjaus tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta, koska työ on ihmisläheistä ja ikään kuin "kädet mullassa" -työtä, eli työtä käytännön kentällä tapahtumien ytimessä.

Mitä opiskelupaikan saaminen vaati?

Opiskelupaikan saaminen vaati toki pääsykoemateriaalien perusteellista opiskelua, mutta myös omaa asennetta ja tahtotilaa. Omalla päättäväisyydellä pääsee jo pitkälle.

Millaista ohjauksen opiskelu on?

Ohjauksen koulutus on monitieteinen. Opinnot sisältävät teoreettista opiskelua, mutta myös käytännön harjoittelua, työpajoja ja ryhmätyöskentelyä. Mielestäni yksi tärkeä osa opintoja on opiskelijakollegoiden kanssa keskusteleminen ja kokemusten vaihtaminen.

Kiinnostavinta ja rankinta opinnoissa?

Kiinnostavinta opinnoissa on se, kun pääsee harjoittelemaan teoriassa opeteltuja asioita käytännössä ja kasvamaan ammatillisesti isoin harppauksin. Rankinta ovat isot projektiluontoiset työt ja opintojen päällekkäin meneminen. Näistä asioista kuitenkin selviää hyvällä aikataulutuksella ja toimivalla kalenterilla.

Kenelle ala sopii?

Ala sopii ihmisläheisille, empaattisille ja helposti lähestyttäville tyypeille. Organisaatio- ja stressinsietokyky ovat myös varmasti eteenpäin vieviä ominaisuuksia, mutta kaikkein tärkeimpänä pidän kuitenkin aitoutta, halua kuunnella ja auttaa.

Unelmatyösi? Millaiset työnäkymät alalla on?

Tällä hetkellä haaveilen opinto-ohjaajan työstä yläkoulussa. Työnäkymät vaihtelevat alueittain. Mitä etelämmäksi mennään, sitä parempi työllisyys on.

Saako opintojen aikana tuntumaa työelämään?

Opintojen aikana on mahdollisuus saada tuntumaa oman alan töihin esimerkiksi opettajien sijaisuuksien kautta. Omalta vuosikurssiltani löytyy sellaisiakin eläviä esimerkkejä, jotka ovat napanneet pidempiä opinto-ohjaajan sijaisuuksia jo opintojen alkuvaiheilla.

Mitä vinkkejä tai terveisiä antaisit alan opintoja harkitseville?

Ohjauksen koulutus on ihanan monipuolinen ja sivuainevalinnoilla voi vaikuttaa paljon siihen, mihin haluaa sijoittua työelämässä. Ohjauksen kenttä on laaja, ja työpaikkoja voi olla yllättävissäkin paikoissa. Tärkeintä on, että pystyy kohtaamaan toisen ihmisen pelkäämättä ja aidon ennakkoluulottomasti.

Millaiset puitteet yliopisto tarjoaa opiskelulle?

Yliopiston puitteet opiskelua varten on kunnossa. Kampuksen rakennukset ovat lähekkäin, joten paikasta toiseen siirtyminen ei tuota ongelmia. Luokkatilat ovat hyvät ja kirjaston valikoima on kattava. Opiskeleminen onnistuu esteettömästi.

Oletko mukana ainejärjestön tai ylioppilaskunnan toiminnassa?

Olen osallistunut oman ainejärjestöni järjestämiin tapahtumiin, jossa tutustuu heloposti muihin saman alan opiskelijoihin. Ainejärjestön tapahtumissa siis kohtaa helposti saman alan opiskelijoita. Ylioppilaskunta järjestää monipuolista ohjelmaa koko kampuksen väelle, ja usein tapahtumissa on hyvä henki ja kaikilla kivaa. 

Millainen Joensuu on opiskelu- ja harrastuskaupunkina?

Joensuussa on lukemattomia harrastusmahdollisuuksia, joista olen kyllä ottanut kaiken hyödyn irti. Täällä on mukavaa porukkaa ja välimatkat lyhyitä. Löytyy kuntosaleja, keilahalleja, tanssistudioita, elokuvateatteri sekä musiikin ystäville monipuolinen keikkatarjonta. Joensuu on ihana kaupunki.

Jos UEF olisi sana, se olisi perhe. Yliopistolla olo on kotoisa, täällä on sellainen yhteisöllinen meininki. Jos jotain ei tiedä, sitä voi kysyä keneltä vain. Koskaan ei tarvitse pelätä, että jää asioiden kanssa yksin, koska aina on joku joka osaa auttaa ja neuvoa.