"Tiedon soveltaminen käytäntöön korostuu"

PAAVO KYYRÖNEN

Tietojenkäsittelytiede, 3. vuosikurssi
Kuopion kampus
 

Miksi halusit opiskella tietojenkäsittelytiedettä?
Tulin alalle sattuman kautta. Halusin lukiossa lähteä lukemaan historiaa, mutta päädyinkin ammattikorkeakouluun lukemaan tietotekniikkaa. Ala kiinnosti minua, mutta jotain puuttui.

Päätin hakea Itä-Suomen yliopistoon ja pääsin opiskelemaan vuonna 2012 ja sillä tiellä olen yhä. En ole katunut päätöstäni hakeutua opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä.
 

Mitä opiskelupaikan saaminen vaati?
Alallemme on helppo päästä ilman hyvin suurta valmistautumista. Pääsykokeissa mitataan enemmänkin kykyäsi oppia uutta ja ajatella tietyllä tavalla omaksuaksesi tietojenkäsittelytieteen mysteerejä.

Millaista on opiskella tietojenkäsittelytiedettä?

Olen tykännyt opiskelusta. Oppiminen ja alan tieteellisen ajattelun omaksuminen tapahtuu suurelta osin oman tekemisen kautta esimerkiksi harjoitustöitä tehden. Monimutkaisen teoreettisen tiedon soveltaminen käytäntöön korostuu opintojen alusta alkaen. Kursseilla ei anneta valmiita ratkaisuja, vaan työkaluja, joiden avulla ratkaisut löytyvät.

Opiskelijayhteisömme on lämminhenkinen ja hyvin tiivis. Laitoksen henkilökunta on asiallista, mukavaa ja sopivan rentoa.  
 

Kiinnostavinta ja rankinta opinnoissa?
Kiinnostavinta opinnoissamme on ehdottomasti kurssit, jotka ovat lähimpänä työelämää ja joilla käy tosielämän IT-osaajia kertomassa, miten opiskelemamme asiat liittyvät työntekoon käytännössä.

Rankimmiksi kursseiksi listaisin korkealentoiset teoriakurssit, joiden läpäiseminen ja asioiden ymmärtäminen vaatii paneutumista ja tuntien puurtamista porukalla.
 

Kenelle tietojenkäsittelytiede sopii?
Mielestäni IT-alan opiskelu sopii kaikille. IT-alaa kannattaa ehdottomasti harkita, jos englanti luistaa hyvin, tietokoneen käyttö on hallussa ja matematiikka ei tuota suuria vaikeuksia.


Millaiset työnäkymät alalla on ja saako opintojen aikana tuntumaa töihin?

Alalla on hyvät työnäkymät varsinkin, jos opintoihin panostaa alusta asti kunnolla. Varsinaiset työharjoittelut sijoittuvat maisterivaiheeseen, mutta ei ole epätavallista, että opiskelijamme päätyvät jo opintojen ohessa töihin.
 

Millaiset puitteet yliopisto tarjoaa opiskelulle?
Tilat ovat hyvät ja modernit, opetus on laadukasta ja Kuopion kampuksen rakennukset ja eri palvelut ovat lähekkäin. Olen tyytyväinen tällä hetkellä.


Oletko mukana ainejärjestön tai ylioppilaskunnan toiminnassa?
Olin vuonna 2013 Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden ainejärjestön Serverin hallituksen sihteeri ja tapahtumavastaava.
 

Miksi ainejärjestötoimintaan kannattaa lähteä mukaan?

Ainejärjestössä olen tutustunut moniin kanssaopiskelijoihin, joista on tullut erittäin hyviä ystäviä. Tänä vuonna toimin ainejärjestön puheenjohtajana, mikä on hyvin antoisaa. Olen verkostoitunut ja tutustunut lukemattomiin uusiin ihmisiin ja oppinut paljon ihmisten kanssa toimimisesta.


Millainen Kuopio on opiskelu- ja harrastuskaupunkina?
Kuopiossa on monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Puijo tarjoaa hyvät lenkkeily- ja hiihtomaastot. Kaupunki sopii pyöräilijälle varsin hyvin ja esimerkiksi kamppailulajien ystävälle on paljon tarjontaa. En äkkiseltään keksi mitä Kuopiossa ei voisi harrastaa.

Jos UEF olisi sana, ensimmäisenä tulee mieleen yliopisto. Yliopisto-opiskelulta tämä tuntuu ja yliopistohan tämä on. Varsin hyvä sellainen.