"Vaihto-opiskelukokemukseni oli ikimuistoinen"

Eeli Lohilahti

Sosiologia, 4. vuosikurssi
Joensuun kampus
 

Miksi halusit opiskelemaan alaasi?

Kiinnostus yhteiskunnallisia ilmiöitä kohtaan ohjasi minut opiskelemaan sosiologiaa. Itä-Suomen yliopistoon hain sen tarjoaman monipuolisen opetustarjonnan vuoksi: täällä pystyn opiskelemaan sivuaineenani muun muassa oikeustieteitä, mikä mielestäni täydentää hyvin pääainettani.

Mitä opiskelupaikan saaminen vaati?

Opiskelupaikan saaminen vaati pääasiassa vain lukemista ja pääsykoekirjan sisäistämistä. 

Mitä vinkkejä antaisit alasi opintoja harkitseville? Kenelle suosittelet alaasi?

Mielestäni yhteiskuntatieteitä ja sosiologiaa opiskelemaan hakevien täytyy olla aidosti kiinnostuneita alasta. Jos kiinnostus puuttuu, voi opiskelu ruveta nopeasti maistumaan puulta.

Millaiset muistot jäivät opiskelun aloittamisesta?

Kaikki oli melko uutta enkä tuntenut ketään. Sain paljon uusia samanhenkisiä kavereita, joiden kanssa opiskelut lähtivät vauhdilla käyntiin. Alussa oli paljon illanistujaisia ja rientoja, mikä oli hyvä toisiin tutustumisen kannalta.

Millaista pääaineesi opiskelu on?

Pääaineeni opiskelu on melko itsenäistä, ja opiskelija saa itse päättää päivärytminsä. Tässä on hyvät ja huonot puolet. Apuakin on kuitenkin aina saatavilla laitoksen henkilökunnalta.

Mikä on antoisinta ja rankinta opinnoissasi?

Opiskelussa on monia antoisia puolia: opiskelukaverit, järjestötoiminta, uudet ihmiset ja itse opiskelujen sisältö. Rankkaa on välillä opintojen itsenäisyys: usein päivät kuluvat yksin kirjastolla, mutta toisaalta tämä myös antaa mahdollisuuden päättää itse päivärytmistä. 

Millaisia mahdollisuuksia opinnoissasi on kansainvälistymiseen?

Itse olen käynyt vaihdossa, ja sitä voin suositella kaikille. Myös harjoittelun voi tehdä ulkomailla. Kansainvälistyä voi myös Suomessa esimerkiksi hakeutumalla Erasmus Student Networkin toimintaan mukaan tai toimimalla kansainvälisenä tuutorina.

Millaiset puitteet Itä-Suomen yliopisto tarjoaa opiskelulle?

Itä-Suomen yliopistolla on monipuoliset ja modernit oppimisympäristöt. Itse voisin mainita sähköisen tenttimisen mahdollisuuden, mikä on erittäin joustava ja opiskelijaystävällinen tapa suorittaa kurssi.

Millainen Joensuu on opiskelu- ja harrastuskaupunkina?

Joensuu on erittäin monipuolinen! Urheilua voi harrastaa laidasta laitaan, ja lisäksi ovat erinomaiset mahdollisuudet esimerkiksi bänditoiminnalle. Sykettä-hankkeen kautta opiskelijoille tarjotaan monipuolisesti mahdollisuuksia käydä ryhmäliikunnoissa, palloiluvuoroilla ja kuntosalilla erittäin edulliseen hintaan.

Saatko opintojen aikana tuntumaa työelämään?

Tutkintooni kuuluu harjoittelu, ja lisäksi tuntumaa työelämään voi hakea esimerkiksi UEF-lähettilään hommista!

Millaiset työnäkymät alallasi on?

Mielestäni tutkinnon monipuolisuus on vahvuus alati muuttuvilla työmarkkinoilla. Työllisyyteen ja tulevaan työpaikkaan voi myös vaikuttaa sivuainevalinnoilla.

Mikä on unelmatyösi?

Vaikea kysymys! Akateeminen ura vaikuttaisi erittäin mielenkiintoiselta.

Missä näet itsesi 10 vuoden päästä?

Työelämässä, luultavasti erilaisissa asiantuntijatehtävissä jossain päin Suomea. 

Paras hetkesi UEFissa?

Ei ole ehkä yhtä ainutta hetkeä. Olen tavannut mielettömän hienoja ihmisiä, vaihto-opiskelukokemukseni oli ikimuistoinen, ja olen löytänyt alan, joka on mielestäni äärettömän mielenkiintoinen. UEFiin hakeminen oli siis ehkä yksi elämäni parhaista ratkaisuista.